header-BAS_016.jpg

Als je lichte tot matige psychische klachten hebt

Dame zit op stoep

We realiseren ons dat omgaan met de maatregelen die getroffen worden in de strijd tegen het coronavirus niet altijd makkelijk is. Veel mensen ervaren door de dreiging van het coronavirus gevoelens van stress, angst en onveiligheid en vragen zich af hoe lang dit nog gaat duren. Zelfzorg is vaak het eerste dat wordt opgeofferd als het leven druk en stressvol is. Maar zorgen voor je eigen welzijn zal je door deze uitdagende tijd heen helpen. Op deze pagina delen we enkele tips over wat je kunt doen of waar je extra hulp kunt krijgen in deze tijden.

Zorg voor jezelf

De maatregelen in strijd tegen het coronavirus zorgen voor vele veranderingen en ook onzekerheid. U weet niet hoe lang het gaat duren. U maakt zich misschien zorgen over uw eigen gezondheid en die van naasten. Het kan ook invloed hebben op uw toekomst: uw baan, studie, financiën en uw sociale leven. Dit kan onder andere stress en angst veroorzaken. Met de modules in het GGNet Karify Zelfhulpprogramma krijgt u hulp, tips en informatie. Dit kan u helpen om, juist in deze crisistijd, goed voor uzelf te zorgen.

Bekijk hier welke modules je kunt volgen

Bekijk hier welke modules u kunt volgen

Snelkaart hulpdiensten

Door thuisisolatie en eenzaamheid kan het in deze tijd extra moeilijk zijn voor mensen met psychische problemen. Bas heeft een handig overzicht van telefonische hulpdiensten en chatmogelijkheden verzameld in een snelkaart. Dit vervangt natuurlijk niet het contact met de behandelaar maar kan extra steun bieden. De snelkaart geeft eenvoudig een overzicht van alle beschikbare hulpdiensten.

Bekijk de snelkaart via de website GGNet.nl

Bekijk hier de snelkaart met hulplijnen

Sociaal contact

Sociaal contact is een fundamentele behoefte van mensen. Bel met vrienden of familie, ook als je niets bijzonders te melden hebt. Maak hierbij eventueel gebruik van beeldbellen met Skype of WhatsApp. Het helpt tegen eenzaamheid en is goed voor je mentale gezondheid. Weet je niet goed wie te bellen? Er zijn online hulpvragen van mensen die graag een belletje ontvangen. Check #coronahulp op Twitter, kijk of er in uw buurt initiatieven zijn of klik op één van onderstaande links van landelijke initiatieven. 

Tip: De Stadskamer in Doetinchem

Woon je in Doetinchem? De Stadskamer in Doetinchem heeft 's ochtends van maandag tot vrijdag van 10.00 - 11.00 uur een openluchtinloop met stoelen op 1,5 m afstand en kop koffie.

Meer informatie over de Stadskamer

Ritme

Houd je dagelijkse ritme vast. Ga elke dag op tijd je bed uit, neem een goed ontbijt, kleed je aan en maak een dagplanning. De structuur geeft rust in je hoofd. Het afwerken van de dagplanning draagt bij aan een nuttig en goed gevoel.

Eten en bewegen

Boodschappen doen is misschien niet altijd even makkelijk en de restaurants zijn gesloten. Probeer desondanks gezond te eten en verse producten te nemen. Realiseer je dat je mogelijk minder voeding nodig hebt, en toch voldoende energie moet hebben uit onder andere vitaminen. Als het even kan, ga dan de deur uit. Maak een wandeling, ga fietsen of hardlopen. Vermijd drukke plekken en blijf uit de buurt van anderen, maar pak wel daglicht en een frisse neus.

Lees hier meer over sporten & bewegen en corona 

Tip: Focus Danslessen
De danslessen van Focus Enschede worden live online gegeven en zijn te volgen op het Focus YouTube kanaal. Onder de noemer Focus iDance zijn er maandag tot en met zaterdag live lessen vanuit huis te volgen. Natuurlijk kun je ook de video's terug kijken, wanneer het jou uitkomt.

Bekijk de danslessen hier

@Home

Schoonmaken, spelletjes spelen, Netflix kijken, foto’s plakken, boeken lezen … er zijn tal van activiteiten te bedenken die je in huis kunt doen. Binnenkort delen wij hier vele tips met jou. Hou je van schrijven of vlogs maken? En deelt je graag jouw ervaringen als patiënt van Bas in deze tijden om tips aan anderen te geven? Neem dan eens Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op.

Tip: informatie voor kinderen, ouders, opvoeders, professionals en beleidsmakers

Het Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, ouders, opvoeders en professionals zo goed mogelijk in deze situatie.

Ga naar de website van het NJI


Tip: uitleg over het coronavirus aan kinderen

Hoe praat je met kinderen over het coronavirus?

Ga naar de website van Kenniscentrum KJP

Online hulp vragen

  • Hulp bieden en vragen kan via de website NLvoorelkaar.nl. Veel maatschappelijke organisaties plaatsen er hun vragen en aanbod.
  • Kijk of jouw buurt een online platform actief is zoals Mijnbuurtje.nl of Wehelpen.nl.
  • MIND is gestart met een speciale ‘corona-pagina’ met informatie, tools en speciale initiatieven voor en door mensen met psychische problemen. Verder biedt MIND dagelijks van 11.00 tot 16.00 uur een livestream. In deze virtuele huiskamer voeren ze gesprekken, delen mensen hun ervaringen, worden kijkersvragen beantwoord en komen deskundigen langs.
  • Vanuit kerken en organisaties is Nietalleen.nl een speciaal platform voor het bijeenbrengen van hulp en hulpvragen.
  • Op social media is er ook een hashtag voor: #coronahulp.

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBas Basis GGZ is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering