Alvin (30) liep vast tijdens zijn studie psychologie. Nare gebeurtenissen tijdens eerdere opleidingen zorgden ervoor dat hij veel stress ervaarde. Behandeling bij Sebastiaan van Bas Online bood een oplossing. “Hij is voor mij echt het verschil geweest tussen uitvallen en doen waar ik gelukkig van word”.

“Ik heb een autismespectrumstoornis. Mede daardoor waren mijn ervaringen op scholen niet altijd even positief. Ik had veel last van afwijzingen en pestgedrag door docenten en andere leerlingen. Toen ik weer ging studeren en opnieuw in een schoolklas terecht kwam, kwamen alle herinneringen weer bij mij naar boven. Ik had paniekaanvallen en kwam maar niet van de stress af. Toen werd voor mij duidelijk dat ik mij hier niet alleen doorheen kon zetten”.

Doelbewust

Alvin werd door zijn huisarts naar Bas Online doorverwezen. Dat was een bewuste keuze. “Ik heb eerder behandeling bij de Bas gehad, maar dan op locatie. Ik merkte dat ik daar lastig uit mijn woorden kwam. Daardoor had ik vaak het gevoel dat mijn behandelaar mij minder goed kon helpen. In mijn eigen omgeving voel ik mij veel meer op mijn gemak. Daarnaast vond ik het ook minder eng om online mijn verhaal te vertellen. Ik was heel bang dat de psycholoog mij stom zou vinden. Bij een therapeut op afstand wist ik zeker dat hij mij niets kon aandoen”.

Tóch een trauma

Hij kwam terecht bij behandelaar Sebastiaan. Pas toen merkte hij hoe erg hij door zijn schoolervaringen was veranderd. “Ik dacht aanvankelijk niet aan een trauma. Ik vond dat mijn ervaringen mijn eigen schuld waren en dat ze niet heftig genoeg waren om zo’n impact op mij te hebben. Pas toen Sebastiaan een trauma vaststelde ging ik mij realiseren hoe erg mijn nare ervaringen mij hebben veranderd. Mijn hele leven stond in het teken van aanpassen, zodat ik niet wéér zou worden afgewezen. Ik voelde mij al jarenlang een boksbal, die geen klap meer kon hebben”.

Dubbele behandeling

“Ik kreeg twee verschillende traumabehandelingen. Imaginaire Exposure en EMDR. Daar merkte ik nóg een voordeel van het online behandelen. Doordat ik dit in mijn eigen omgeving kon doen, vond ik het veel makkelijker om de emoties achter mijn ervaringen op te halen. Daardoor voelden ze levensecht en kon ik de lading hierop met behulp van Sebastiaan goed verminderen”.

Terug naar school

Na de behandeling kon hij terug naar school. “De eerste les was heel spannend. Die heb ik met Sebastiaan dan ook heel goed voorbereid. Gelukkig was de bijeenkomst online, waardoor de stap tussen de behandeling en mijn studie heel klein voelde”. Alvin heeft inmiddels zijn master bijna afgerond en gaat na zijn studie promoveren. “Wat dat betreft heeft Sebastiaan voor mij echt het verschil gemaakt tussen uitvallen en doen waar ik gelukkig van word”.

Op alle fronten hersteld

Ook privé merkt Alvin dat hij baat heeft bij zijn behandeling. “Het lukt mij steeds beter om mijn masker af te doen. Ik heb daardoor mensen ontmoet die de echte Alvin leuker vinden dat de persoon die ik vroeger was. Natuurlijk heb ik ook nog wel eens slechte dagen. Soms krijg ik een e-mail waarbij ik denk dat de persoon boos op me was. Dan kan ik nog wel eens een dag in paniek zijn. Maar een beetje onzeker zal ik altijd blijven. Dat mag nu ook gewoon. Door mijn online behandeling bij Sebastiaan durf ik weer mezelf te zijn. Ik kan het iedereen aanbevelen”.