Half november heb ik de post-hbo opleiding van 1,5 jaar afgerond. En sinds december werk ik bij Bas als sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV).

In 2009 heb ik mijn hbo verpleegkundige opleiding afgerond en ben toen gelijk bij GGNet aan de slag gegaan. Ik begon destijds bij de Mate op de langdurige verblijfsafdeling. In 2014 verhuisden we met de cliënten naar de Meent, waar ik tot 2018 heb gewerkt. Daarna ben ik aan de slag gegaan binnen het FACT-team in Doetinchem.

Brede blik

Ik vind het interessant om tijdens de behandeling met de cliënt ook te focussen op wat er zoal thuis gebeurt. Wie zijn de naasten en kun je die ook betrekken bij de behandeling. Je leert tijdens de SPV-opleiding om goed naar het netwerk rondom de cliënt te kijken. En je leert breed te kijken, zo kijk je naar wat er speelt op maatschappelijk gebied, sociaal gebied, lichamelijk gebied, zingeving en psychisch functioneren. Binnen de SPV opleiding wordt er veel aandacht besteed aan het toepassen van perspectiefwisseling en meerzijdig partijdig denken en werken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het tegengaan van stigma en maatschappelijke teloorgang. Je kijkt daarbij naar de rollen die een cliënt in zijn dagelijkse leven vervult en wil vervullen en welke rollen hij of zij niet kan vervullen. Zo is een van mijn cliënten vader van drie kinderen, die thuis en op zijn werk vastliep. eHij had het gevoel geen goede vader voor zijn kinderen te kunnen zijn. Ik vroeg hem wat hij aan het eind van de behandeling bereikt wilde hebben,waarop hij vertelde graag weer de rol als vader te willen vervullen. Met deze behandelvraag zijn we aan de slag gegaan, waardoor hij nu weer vader voor zijn kinderen kan zijn.

De SVP-opleiding is ontzettend breed. Je bent als SVP’er ook breed inzetbaar, zo kun je in een kliniek werken, bij een FACT-team, crisisdienst, of zoals ik in de basis ggz.

De overstap naar Bas

Bij Bas heb ik het heel erg naar mijn zin. Het is een klein team dat monodisciplinair werkt, waardoor je ook veel alleen werkt. Maar we weten elkaar als collega’s goed te vinden. Binnen Bas maken we ook veel gebruik van elkaars expertise, dat maakt het werken leuk. Daarnaast passen wij kortdurend behandelen toe bij onze cliënten, waardoor je ook regelmatig nieuwe cliënten ziet. Naast de individuele behandelcontacten bieden we bij Bas ook groepstherapieën zoals de Herstel-groep en de ACT-groep. Geen behandeling is hetzelfde, voor geen hulpvraag is een standaardoplossing. Je kijkt samen met de cliënt en zijn naasten wat er op de verschillende levensgebieden nodig is. Dat maakt mijn werk leuk en afwisselend.

Anders dan normaal

Door de SPV-opleiding vraag ik nu vaker aan mijn cliënten om mensen uit hun omgeving mee naar de behandelingen te nemen. Tijdens de gesprekken proberen we dan naar boven te halen wat er niet lekker loopt. Want vaak zijn deze onderwerpen moeilijk om bespreekbaar te maken, omdat er bepaalde patronen zijn. Door dit te bespreken kun je zowel de cliënt als zijn netwerk meer inzicht geven in hoe dingen vanuit andermans perspectief worden gezien.

Mogelijkheden

Wat goed is om te weten voor potentiële collega’s is dat er heel veel mogelijkheden zijn binnen GGNet en Bas om opleidingen te volgen. Je kunt bijvoorbeeld een mbo of hbo verpleegkundige opleiding volgen, maar ook net als ik de sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV) opleiding. Dus mocht je twijfelen om een opleiding te starten, doe dat dan zeker!