Ik volg sinds juni 2020 een stage bij Bas. Ik studeer de master opleiding gezondheidspsychologie. Hiervoor heb ik de opleiding Toegepaste psychologie afgerond en gespecialiseerd in sport en prestatie kant hierin veel gezien en gecoacht. Ik merkte dat ik meer de verdieping in wilde gaan, wat meer de mensen leren kennen en hun problematiek, wat meer het persoonlijke stuk opzoeken in plaats van alleen maar het praktische.

Coronatijd

Toen kwam ik uit bij Bas. Bas reageerde heel positief op mijn bericht, ook al was het rondom de eerste corona-uitbraak. In juni kon ik hier beginnen.

Eigen stijl

Ik heb bij iedereen binnen Bas Apeldoorn kunnen meekijken. Leuk en leerzaam, want iedereen heeft zijn eigen stijl. Doordat ik bij iedereen heb mogen mee kijken neem ik veel kennis en ervaring mee. Ze gaven mij ook vertrouwen doordat ze mij snel de vrijheid gaven om zelf een gesprek met een cliënt aan te gaan om te kijken hoe het mij afging. Ik heb ook geleerd over het KOP-model. Na wat zoeken, kan ik het nu zelfstandig toepassen in een gesprek.

Als ik ergens in vast loop of vragen heb, dan wordt er ook echt tijd voor mij genomen om met elkaar te sparren. Dat je er mag zijn, fouten mag maken, mee kijken en daar je ook in mag mengen. Het team staat ook open voor mijn kennis vanuit het coachen en kijken hoe ze dit kunnen integreren in hun eigen werkzaamheden.

Trainingen ontwikkelen

Ik werk ook mee aan twee trainingen. De ene heb ik aangepast aan recente ontwikkelingen. Heel tof om mijn eigen inbreng hierin kwijt te kunnen. En bij de andere training help ik mee met het digitaliseren.

Positieve gezondheid

Voor ik bij Bas kwam was ik niet zo heel bekend met positieve gezondheid. De focus wordt heel erg gelegd op wat iemand nog zelf kan in plaats van oplossingen aan te bieden. Daarmee geef je iemand handvaten die op de langere termijn gebruikt kunnen worden. Je sluit echt aan bij iemands kwaliteiten. In het begin moest ik hier nog aan wennen omdat het voor mij voelde alsof je het probleem niet erkende. Hoe meer ik het toepaste, hoe meer ik de toegevoegde waarde zag.

Ik merk dat mensen vaak blijven hangen in wat ze allemaal niet meer kunnen of wat er allemaal fout is gegaan. Zodra je kijkt naar wat er wel mogelijk is merk je een verandering in energie, zo van; ‘oh ja zo had ik het nog niet bekeken’ of ‘dat werkte toen ook dus ik kan het nu nog een keer proberen’.

Studie afronden & toekomst

Ik verwacht de studie aan het eind van het jaar af te ronden, nog een tentamen en het laatste stuk van mijn scriptie. Mijn ambitie na de opleiding is om mensen verder te blijven helpen. Mijzelf hierin te ontwikkelen ook op het gebied van positieve psychologie. Ik wil ook heel graag de opleiding tot GZ-psycholoog doen.