Frans Clignet: 'De uitdaging bij Bas is het brengen van de juiste zorg op het juiste moment'
Sinds 1 juli 2024 versterkt Frans Clignet het team van Bas. Als verpleegkundig specialist met een ruime ervaring in de ggz, brengt hij zowel expertise als een frisse blik mee. In een gesprek vertelt hij over zijn carrière, zijn visie op zorg, en de reden waarom hij juist bij Bas aan de slag is gegaan.
Van verpleegkundige naar verpleegkundig specialist
Frans begon zijn carrière in 1987 als leerling verpleegkundige bij de St. Josephstichting en werkte later bij Altrecht. In 2008 besloot hij zijn kennis te verdiepen door te starten met een promotieonderzoek en in 2018 promoveerde aan de VU in Amsterdam In 2008 is hij tevens gestart met de opleiding tot verpleegkundig specialist en heeft deze opleiding in 2010 afgerond.. Frans is tot na zijn promotie bij Altrecht gebleven en uiteindelijk in 2019 bij GGZ Centraal op een polikliniek voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen gaan werken. “Ik heb de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan als verpleegkundig specialist, vooral in het werken met complexe casussen”, vertelt hij.
De overstap naar Bas: een nieuwe uitdaging
Frans kwam bij Bas werken omdat hij dichter bij huis wilde gaan werken en de kans zag om de polikliniek te verbeteren. “Er waren tekorten en er is nog veel ontwikkeling mogelijk bij de populatie “herstel cliënten” en dat sprak hem erg aan. De nieuwe werkomgeving bij Bas spreekt hem aan, vooral omdat de doelgroep waarmee hij werkt heel anders is dan in zijn vorige functies. Waar hij bij zijn eerdere werkgevers veel met mensen met persoonlijkheidsstoornissen werkte, heeft hij nu te maken met een bredere en medisch-technische rol. “Bij Bas is mijn rol meer medisch van aard, met veel aandacht voor medicamenteuze behandelingen. n”.
Hybride zorg en de toekomst van de behandeling
Een belangrijk aspect van het werk bij Bas is het gebruik van hybride zorg, waarbij online middelen gecombineerd worden met face-to-face afspraken. Frans ziet hierin veel potentieel. “Iedere cliënt is anders, en de nuances van hun situatie moeten worden meegenomen in de behandeling. Hybride zorg kan daarbij een uitkomst zijn. Zo maak ik nu bijvoorbeeld gebruik van Minddistrict, een online platform waar patiënten hun afspraak met de behandelaar kunnen voorbereiden, waar oefeningen klaar staan en zelfhulpmodules gedaan kunnen worden”.
Frans is daarnaast bezig met het ontwikkelen van kortdurend en herstelgericht behandelaanbod voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek.. “We zijn aan het kijken of we meer kunnen focussen op het levensverhaal van mensen (een sterk verhaal). Een behandelvorm waarbij patiënten leren om hun sterke kanten in te zetten in het overwinnen van de problemen die ze tegenkomen. die de patiënten .”
Groepsbehandelingen: van belang voor de cliënt
Met zijn ervaring in groepsbehandelingen is Frans een groot voorstander van deze aanpak. “In mijn vorige werk heb ik bijna alleen maar groepsbehandelingen gegeven en heb ik daar veel waarde in gezien. Cliënten hebben vaak vergelijkbare problematieken, en in groepen kunnen ze veel van elkaar leren. Groepsbehandeling biedt bovendien meer interactie en diepgang dan individuele sessies.”
Samenwerking met huisartsen: een kans voor de toekomst
Frans ziet ook ruimte voor verbetering in de samenwerking met huisartsen. “Een van mijn ambities voor de komende jaren is het verbeteren van de zorg rondom onze herstelcliënten en deze zorg beter toegankelijk maken voor huisartsen. Ik geloof dat we meer kunnen samenwerken met huisartsen, zodat cliënten sneller en efficiënter geholpen kunnen worden.”
Waarom werken bij Bas?
Voor Frans is Bas de plek waar hij uitdaging zie. “Bas is voor mij de meest uitdagende polikliniek die er is, omdat we de schakel zijn tussen het sociale domein en de ggz. Het draait hier om het brengen van de juiste zorg op het juiste moment, en dat is de uitdaging: hoe zorg je ervoor dat zorg toegankelijk en effectief is voor de cliënt, zonder onnodige obstakels?”
Zijn enthousiasme voor zijn werk en de werkomgeving bij Bas is duidelijk. “Wat mij aanspreekt is de ruimte om je te ontwikkelen en de hybride werkmethoden die hier toegepast worden. Het biedt veel mogelijkheden om zowel de zorg voor cliënten als je eigen professionele groei te bevorderen.”
Toekomstplannen
Als het gaat om zijn eigen ontwikkeling, heeft Frans grote plannen. “Ik ben in mijn vrije tijd een fanatiek hardloper en zou graag iets met runningtherapie willen doen. Het idee om dit in mijn werk toe te passen spreekt me aan. Daarnaast blijf ik me inzetten om behandelaanbod te ontwikkelen dat beter aansluit bij de specifieke behoeften van onze cliënten, vooral op het gebied van persoonlijkheidsproblematiek.”
Frans Clignet is bij Bas begonnen met het doel om de zorg nóg beter af te stemmen op de behoeften van de cliënten en bij te dragen aan een toekomstbestendige zorgstructuur. Door zijn jarenlange ervaring en frisse blik kijkt hij met enthousiasme naar de mogelijkheden die Bas biedt voor zowel de zorg als voor zijn eigen ontwikkeling als verpleegkundig specialist.