Litania Nahr is gz-psycholoog bij Bas in Apeldoorn, een locatie voor basis-ggz van GGNet. Haar baan is haar op het lijf geschreven. Veel autonomie in een team van collega’s die altijd voor elkaar klaar staan. Samen van betekenis zijn voor patiënten én hun omgeving. Perspectief bieden, motiveren. ‘Elke dag biedt kans om te leren.’

Litania, je werkt al ruim 17 jaar bij GGNet, waarvan 5 jaar bij Bas. Wat drijft jou?
“Perspectief bieden, dat is mijn belangrijkste drijfveer. Mensen met psychische klachten zijn niet alleen patiënt. Ze zijn onderdeel van een gezin, buur, vriend, collega, sportmaatje. Ieder van ons vervult in het dagelijkse leven verschillende rollen die we niet los van elkaar kunnen zien. Ze lopen in elkaar over en door elkaar heen. Bij Bas kijken we nadrukkelijk naar meer dan ‘de patiënt en diens klachten’; we kijken naar de gehele persoon en diens leefomgeving. Onze belangrijkste vraag: ‘Wat heb jij nodig om weer te kunnen doen wat voor jou belangrijk is?’ Het antwoord verschilt uiteraard van persoon tot persoon, maar in de kern gaat het altijd om een stip op de horizon. Want wie perspectief ziet, voelt motivatie om aan de slag te gaan - met dat wat dat toekomstbeeld in de weg staat én bevordert.”

Hoe gaan jullie te werk?

“We behandelen mensen met lichte, matige en wat zwaardere psychische problematiek van uiteenlopende aard: relatieproblemen, een conflict op de werkvloer, stemmingsproblemen, angststoornissen, enkelvoudig trauma, …. We vormen een team met onze patiënten, waarbij we liefst ook een familielid of andere naaste betrekken. Samen brengen we in kaart wat er zoal speelt in het leven van de patiënt. We ontrafelen de aard en oorzaak van de psychische klachten en richten onze blik constructief op wat iemand nodig heeft om de draad weer op te pakken. De een heeft aan drie afspraken voldoende, een ander heeft er acht of tien nodig, maar in principe is de duur van onze trajecten kort. En of we nu cognitieve gedragstherapie inzetten, traumabehandeling, ACT, EMDR, systeemgesprekken en/of medicatie, van meet af aan moedigen wij patiënten aan zo veel mogelijk zelf de touwtjes in handen te nemen. Het samen leggen van de puzzel - wat is nodig, hoe pakken we het aan? - is maatwerk. Zien dat de stukjes op hun plek vallen is en blijft een geweldige beloning.”

Door onze fijne samenwerking voelen patiënten zich ook snel op hun gemak bij ons’

Hoe bevalt het werken in een zelfsturend team je?
“Heel goed. We krijgen veel vertrouwen en hebben veel eigen verantwoordelijkheid en beslisruimte. Als gz-psycholoog werk ik grotendeels zelfstandig, maar ik weet en voel dat ik er niet alleen voor sta. Ik kan altijd bij mij collega’s terecht. We kunnen lezen en schrijven, lachen en huilen met elkaar. Door die fijne samenwerking voelen patiënten zich ook snel op hun gemak bij ons. Onze locatie draagt daar nog aan bij: door onszelf sfeervol ingericht, midden in de gemeenschap en toch heel rustig. Het is een ontzettend fijne plek. Ik ga elke dag met heel veel plezier naar mijn werk.”

Midden in de gemeenschap, zeg je. Dat biedt kansen voor samenwerking met andere professionals.
“Zeker! Wij werken steeds nauwer samen met andere zorg- en welzijnsorganisaties en bijvoorbeeld werkgevers, woningcorporaties en onderwijsinstellingen. We staan steeds meer in verbinding met anderen in de leefomgeving van onze patiënten, ook met vrijwilligers en ervaringsdeskundigen. We doen het echt samen.”

Bas is op zoek naar gz-psychologen. Wat moet een nieuwe collega in huis hebben?

“Allereerst: een grote nieuwsgierigheid naar mensen. Bij Bas kom je in contact met mensen van alle rangen, standen en leeftijden. Jongvolwassenen, dementerende ouderen, hun naasten, je teamgenoten, collega’s van andere afdelingen, netwerkpartners, ….

Daarnaast moet je op jezelf durven vertrouwen én een goede teamspeler zijn. Ben je leergierig, dan kun je je hart ophalen bij Bas. Je krijgt volop gelegenheid om je op persoonlijk en professioneel vlak verder te ontwikkelen, via cursussen, opleidingen en interne traineeships. Bas is dé plek waar je een schat aan ervaring kunt opdoen, ik kan niet anders zeggen.”

Over Bas

Bas is onderdeel van GGNet. Volwassenen (18+) met lichte tot matig ernstige psychische klachten kunnen bij Bas terecht voor kortdurende behandeling - individueel of in groepsverband - gericht op het verbeteren van hun welbevinden, het aanleren van nieuwe vaardigheden en het vergroten van hun weerbaarheid bij tegenslagen. Het behandelaanbod bestaat uit onder meer EMDR, cognitieve gedragstherapie, Virtual Reality, systeemgesprekken en medicatie.

Bas heeft locaties in Apeldoorn, Didam, Dinxperlo, Doesburg, Doetinchem, Duiven, Eibergen, Lobith, Winterswijk, Zevenaar en Zutphen.

Werken bij Bas

Wil je meer weten over werken bij Bas, wil je een dag(deel) meelopen of een kop koffie komen drinken om te kijken en horen of Bas bij jou past?

Bel of stuur een Whatsapp-bericht naar Giovanni Lie-A-Sak, recruiter: 06-51 63 88 35. Of mail naar: recruitment@ggnet.nl. Of ga naar: Werken bij Bas (basisdichtbij.nl)