Gepubliceerd:

Ik ben net klaar met mijn behandeling bij BAS. Eerst had ik een paar gesprekken met de praktijkondersteuner van de huisarts, na zo’n vier gesprekken werd ik door verwezen naar BAS. Dat vond ik eerst wel lastig: ik ben toch niet gek? Nou, ik kan je vertellen: ik ben nog steeds niet gek maar wel geholpen!

Alleen al het feit dat ik ging praten over mezelf en wat me dwars zit was al een overwinning, dat was ik niet gewend en voelde wel raar. Tijdens de behandeling kreeg ik vooral tips hoe ik in bepaalde situaties kan voorkomen dat ik in paniek raakte of hoe ik met angst om kan gaan. Hier zaten tips bij die ik soms eigenlijk al wel wist maar die ik niet eerder toepaste en er waren tips bij waarvan ik dacht: had ik dit maar veel eerder geweten.

Ik merk dat ik nu dingen positiever benader en me niet meer meteen uit het veld laat slaan. Ook vraag ik me steeds meer af wat negatief zijn voor zin heeft op dat moment. Dat helpt mij om ook door te gaan als er iets gebeurt is waardoor eerder mijn hele dag verpest zou zijn.

Voor mij echt een moeilijke opdracht was het beschrijven hoe ik mezelf zie én ook aan anderen te vragen hoe zij mij zien. Dat vond ik erg lastig, ik had eerst de neiging om zelf wat op te schrijven en dan net te doen alsof de ander dat geschreven had. Maar ja, daar was ik natuurlijk ook niet mee geholpen dus kon ik net zo goed wel anderen er naar vragen. Eerst deed ik daar nog wat lacherig over maar zij gaven hele mooie feedback maar ik echt mee geholpen ben. Ik merkte bijvoorbeeld dat mensen mij veel socialer vinden dat dat ik dacht dat ze zouden vinden. Dat gaf mij natuurlijk weer een goed gevoel.

Wat ik ook geleerd heb is om veel beter mijn grenzen aan te geven, ook zakelijk gezien. Nu zeg ik sneller nee tegen een opdracht waar ik eerder ja zei en het mezelf heel moeilijk maakte. Nee zeggen levert ook tijd op, nu kan ik bijvoorbeeld met de Kerstvakantie thuis zijn, vinden de kinderen ook fijn!

Ik heb de behandeling als prettig ervaren. Mijn sceptische houding ten opzichte van psychische hulp is echt 180 graden gedraaid!