Bas Apeldoorn wint Herstelprijs 2020!
Tijdens de online nieuwjaarsbijeenkomst van GGNet op 12 januari is de Herstelprijs gewonnen door een initiatief van Bas Apeldoorn, de Herstelgroep. “De Herstelprijs is van grote waarde”, vertelt Jochanan Huijser, zorginhoudelijk bestuurder bij GGNet. “Op deze manier ontwikkelen we goede inititatieven die echt iets nieuws brengen met als doel dat iedereen mee mag doen en gezien wordt.” Bas Apeldoorn is vanaf het begin bezig met het thema herstel als basis voor de behandeling. De herstelgroep is daarvan een uitstekend voorbeeld. Dit is een doe-groep die focust op: Wat is belangrijk in mijn leven? Wat wil ik en waar ben ik goed in? Deze vragen worden samen beantwoord en hiermee maakt de deelnemer van de herstelgroep een eigen herstelplan.

Bas herstelgroep
Duco van Garderen is verpleegkundig specialist bij Bas en vertelt over de herstelgroep: "Het doel is gezamenlijk (her)ontdekken wat eigenlijk de mogelijkheden zijn voor een vervullend leven met of zonder aandoening. We gaan uit van van iemands kracht. De herstelgroep richt zich op persoonlijk, maatschappelijk en functioneel herstel. Het draait bij herstel om o.a. het herwinnen van je eigen leven buiten de ggz en dat je meer activiteiten onderneemt in je eigen maatschappelijke omgeving in plaats van een klinische omgeving."
De herstelgroep is geschikt voor mensen die al langere tijd kampen met psychische klachten, maar dit kan ook na kortdurende klachten zijn. Bijvoorbeeld na het herstellen van een depressie van bijvoorbeeld een half jaar. Tijdens 6 bijeenkomsten werk je aan je herstel en komen onderwerpen aan de orde zoals: autonomie, regie, inzet van naasten en terugvalpreventie."
Een ervaringsdeskundigeuit de specialistische ggz en een behandelaar uit de basis ggz geven deze groep. Tot nu toe zijn de cliënten erg enthousiast.
Herstelgericht werken
Het team in Apeldoorn is nauw betrokken bij het beleid en de richtlijnen voor herstelgerichte zorg binnen Bas. Naast de herstelgroep is het team actief betrokken bij andere thema’s op het gebied van herstel: opzetten en implementeren van een herstelgerichte intake en herstelgerichte behandelevaluatie.
Verbeteren en uitbreiden
Duco: "We hebben de herstelgroep nu twee keer gedraaid en blijven bezig met het doen van verbeteringen. Zo gaan we van 6 naar 7 bijeenkomsten en zorgen we dat de methodes nog gebruiksvriendelijker worden. Het doel is om deze groep met een lokale ervaringsdeskundige te gaan starten op elke Bas-locatie."
Meer over de Herstelprijs
De Herstelprijs van GGNet, bedacht in 2016, is bedoeld als erkenning en aanmoediging voor een onderscheidend initiatief op het gebied van herstel of herstelondersteuning binnen GGNet. Steeds vaker zijn er prachtige initiatieven in het kader van herstelondersteunende zorg. Om deze meer in beeld te krijgen bieden we met de uitreiking van de Herstelprijs letterlijk en figuurlijk een podium. Medewerkers kunnen het hele jaar door teams, medewerkers en projecten/initiatieven nomineren.