Klachten

Volgens de zorgverzekeringswet moet er sprake zijn van een psychische stoornis om in aanmerking te komen voor een psychologische behandeling die wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Onderstaande klachten kunnen een reden zijn voor aanmelding bij Bas. Tijdens de intake wordt gekeken of er ook daadwerkelijk sprake is van een stoornis, zodat behandeling mogelijk is. Ons team van behandelaren (psychologen, agogen, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en verpleegkundigspecialisten) werken verdeeld over Apeldoorn, Dinxperlo, Doetinchem, Duiven, Eibergen, Lobith, Winterswijk, Zevenaar en Zutphen. 

  • Stemmingsklachten, zoals somber voelen, niet meer kunnen genieten, niet in staat zijn tot het ondernemen van activiteiten, gevoel van uitputting.
  • Angstklachten, zoals paniekaanvallen, pleinvrees, sociale angst, overmatig piekeren
  • Trauma, zoals nare herinneringen die steeds blijven terugkomen als een film, aan één of enkele afgebakende ingrijpende gebeurtenissen in het verleden.
  • Omgaan met lichamelijke klachten, zoals ziektevrees, pijnklachten of aanhoudende vermoeidheid
  • Langdurige psychische klachten waarvoor eerder al gespecialiseerde behandeling is geweest, zoals ADHD of autisme, persoonlijkheidsproblemen of een psychotische kwetsbaarheid.
  • Overige klachten, zoals dwanggedachten- en/of handelingen, sterke gevoelens van minderwaardigheid, langdurige rouw, problemen met impulsief gedrag en faalangst.

Wanneer er sprake is van een ernstige depressie of ernstige psychotische klachten verwijzen we door naar de specialistische GGz. Je (of je verwijzer) kan altijd contact met ons opnemen om te overleggen. Dan kunnen we samen inschatten of Bas passend kan zijn.