‘Het werd steeds iets makkelijker om over mezelf te praten’

Carolien (29) had een moeilijke periode achter de rug en ook haar relatie liep niet lekker. Oude angsten staken de kop weer op. Haar huisarts verwees haar voor psychologische hulp. De wachttijd voor hulp op locatie bleek lang, maar Bas online bood uitkomst. Carolien kon vrijwel meteen in haar eigen vertrouwde omgeving met de psycholoog in gesprek. ‘Hij heeft me een enorme stap vooruit geholpen.’

“Na mijn aanmelding had ik een online intakegesprek met Sebastiaan, de psycholoog die ook mijn verdere behandeling begeleid heeft. Het eerste half jaar had ik elke week een online consult met hem van 45 tot 60 minuten, daarna nog een paar maandelijkse. Wat ik heel erg prettig vond, is dat ik vanaf het begin steeds met dezelfde behandelaar, met Sebastiaan, contact heb gehad. Dat geeft vertrouwen, waardoor het telkens iets makkelijker werd om over mezelf te praten. Wat me ook goed bevallen is, is dat ik de online sessies in mijn eigen omgeving kon volgen. Op mijn eigen kamer, omringd door mijn eigen spullen. En na afloop, als mijn hoofd er vol van was, kon ik meteen rust nemen; ik was al thuis.”

Aangemoedigd
“Ik was al eens bij Bas in behandeling geweest. Toen kreeg ik EMDR, vanwege mijn angst om te moeten overgeven. Ik kan niet goed uitleggen waar die angst vandaan komt. Mensen zeggen vaak: ‘Joh, dat gebeurt niet zomaar.’ Maar voor mij is het een reëel schrikbeeld waar ik erg veel last van had. Tegelijkertijd wist ik ook: die angst is niet het eigenlijke probleem. Daar zit iets achter, iets wat dieper zit. Daar heb ik met Sebastiaan veel over gesproken. En hij heeft me aangemoedigd om erover te schrijven. Dat klinkt misschien als iets heel eenvoudigs. Maar als je niet gewend bent om over je emoties te praten, als je dat van huis uit niet geleerd hebt, dan is dat ontzettend moeilijk. Over sommige gedachten of gevoelens durfde ik nooit te praten, ik schaamde me ervoor. Toen ik het er beetje bij beetje toch met Sebastiaan over had en erover schreef, kwam ik erachter hoe zeer ik in de knoop was geraakt.”

Anderen eerst
“Zoals mijn moeder altijd voor mij en mijn broer zorgde, zo dacht ik ook altijd eerst aan een ander en pas later – of niet – aan mezelf. Ik was overbezorgd over mijn toenmalige vriend, die ziek was. Ik vergat mezelf helemaal. Maar als het niet ging zoals ik het bedacht had, als iets tegenzat, dan kon ik enorm fel reageren. Omdat ik niet lekker in mijn vel zat. Maar daar schonk ik verder geen aandacht aan, want anderen kwamen altijd op de eerste plaats. Tot ik begin dit jaar steeds vaker angst- en paniekgedachten kreeg, die ik herkende van een paar jaar eerder. Toen wist ik: zo gaat het niet langer, ik moet aan de bel trekken. O, ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb.”

Ook opluchting
“Mijn vriend en ik zijn niet meer bij elkaar. We hadden een huis gekocht, maar vlak voordat we daar zouden gaan wonen, verbrak hij onze relatie. Ontzettend heftig. En toch kan ik nu, zeven maanden later, zeggen dat het best goed met me gaat. De online behandeling heeft me zo veel verder gebracht. Het was zwaar om mezelf onder ogen te komen. Confronterend. Hoe heb ik zo kunnen denken en doen? Maar al snel kwam daar ook opluchting bij: ik kan veranderen. Zo wíl ik het niet meer en zo gá ik het niet meer doen. Dankzij de gesprekken en schrijfopdrachten van Sebastiaan weet ik nu ook hóe ik kan veranderen. Wat ik daarvoor moet doen en moet laten. En hoe meer ik dat toepas, hoe meer het vanzelf gaat. Dat is superfijn.”

Waardevolle feedback
“Ik vertel tegenwoordig meer, ben veel opener over mezelf. Ik denk en vind niet langer dat ik alles zelf moet doen en kunnen. Mijn vriendinnen merken dat ook. En als ik dan van hen hoor hoe fijn ze dat vinden, voelt dat als een groot compliment. Door me meer open te stellen, heb ik hen ook beter leren kennen. Je dringt dieper tot elkaars kern door. Bovendien ervaar ik nu dat anderen vaak goede adviezen en nieuwe inzichten geven als ik durf te delen waar ik mee zit of over nadenk. Ik had er geen idee van hoe waardevol die feedback kan zijn.”

Volwaardige hulp
“Natuurlijk gaat niet alles elke dag helemaal perfect. Ik ben nog veel aan het verwerken en dat vraagt tijd. Maar ik voel me zoveel sterker dan aan het begin van dit jaar. Toen ga ik mezelf een 4, nu is dat een 7, misschien zelfs een 8.
Mensen die twijfelen of een online behandeling een goed idee is, zou ik willen zeggen: probeer het! Het is volwaardige hulp en je bent snel aan de beurt. Het brengt je altijd een stap verder dan waar je nu staat. Dat gun ik iedereen.”