header-BAS_009.jpg

Als je lichte tot matige psychische klachten hebt

Nieuws

Ik heb een onlinebehandeling gevolgd bij Bas. Ik merkte dat het niet zo goed met mij ging en ik belde de huisarts. Die vroeg wat ik graag wilde en dacht mee over de juiste plek voor hulp. Zo kwam ik bij Bas basis ggz terecht. ''Basis ggz'', dat was iets waar ik het bestaan niet vanaf wist.

Vooraf had ik wat twijfels over mijn klachten en of het wel erg genoeg was om hulp te zoeken. Het was best een stap voor mij om aan de bel te trekken. Voor mijn gevoel ligt er nog wel een taboe op psychische hulp zoeken en ik vond het best spannend om mensen in mijn omgeving erover te vertellen. Gelukkig had ik niet lang de tijd om te piekeren want mijn behandelaar van Bas nam al snel contact op en ik kon starten met mijn onlinebehandeling.

Ik woon in Amersfoort maar ik heb een huisarts in Zutphen. Omdat Bas niet bij Amersfoort in de buurt zit koos ik voor een onlinebehandeling. Het voeren van een onlinegesprek en het lezen van elkaars lichaamshouding en mimiek gingen mij goed af. Ik kan mij ook voorstellen dat mensen zich beter voelen bij face-to-face contact, maar voor mij werkte dit prettig. Bij Bas werk je met Karify. Dit is een heel fijn en overzichtelijk online platform dat makkelijk te gebruiken is. In Karify zet de behandelaar bijvoorbeeld oefeningen die ik kon doen.

Mijn behandelaar speelde heel goed in op alles wat ik tijdens gesprekken aankaartte. Ze vroeg steeds waar ik het over wilde hebben en afwijken tijdens een gesprek kon ook. Ze had een fijne, ondersteunende rol en gaf mij veel tips waar ik wat aan had in de praktijk. Ik heb inzicht gekregen in de signalen die duidelijk maken dat het minder goed gaat en weet nu hoe ik dit kan bijsturen.

Tijdens de behandeling vond ik het lastig om te merken dat er eerst een stijgende lijn was en ik toch plots weer in een dip belandde. Ik paste alle tips toe maar kreeg te hoge verwachtingen en legde teveel druk op mijzelf. Dit heb ik doorbroken door er veel over te praten en samen met mijn behandelaar te bekijken welke gedachten daarachter zaten. Ik weet nu wat ik kan doen om te zorgen dat de basis op orde is en daarnaast probeer ik los te laten waar ik geen invloed op heb. Het afsluiten van de behandeling vond ik spannend maar ik voel geen drempel om opnieuw contact op te nemen als dat nodig is.

Ik ben nu veel meer bezig met waar ik invloed op heb en andere bijzaken laat ik los. Ik maak me minder druk om wat mensen van mij vinden. Ik creƫer geen drempels meer voor mezelf.