header-BAS_007.jpg

Als je lichte tot matige psychische klachten hebt

Nieuws

Dame op stoep

Twintig behandelaren van GGNet en Bas zijn de afgelopen weken getraind in het bieden van Virtual Reality-behandelingen. Cliënten kunnen in een virtuele bus stappen of oefenen met gesprekken in een supermarkt zonder de behandelkamer te verlaten. ‘Dat cliënten dit veilig kunnen oefenen, is zo belangrijk voor het herstel’, vertelt Widel van Son, klinisch psycholoog.

Een VR-bril en koptelefoon

Met de VR-bril op komt de cliënt in een virtuele wereld waarin situaties geoefend kunnen worden die voor iemand bijvoorbeeld spannend of moeilijk zijn. Zo kunnen cliënten oefenen met rondlopen in een bus of gesprekken aangaan in een winkelstraat, supermarkt of café. De behandelaar reguleert de virtuele wereld vanachter het scherm en kan via een stemvervormer en de koptelefoon van de patiënt de rol van een virtueel persoon aannemen.

Widel van Son: ‘Normaal gesproken kun je niet bepalen hoe dit soort sociale situaties verlopen. Met virtual reality kan dat nu dus wel.’ De behandelaar kan bepalen hoe karakters eruitzien, zich gedragen en wat zij zeggen.

‘Net echt’

Tijdens de training kregen behandelaren ook zelf de VR-bril op. ‘Het is veel echter dan je vantevoren denkt’. Ook mocht iedereen oefenen om de karakters emoties te laten tonen, gebaren en te laten praten. De behandelaren zien veel mogelijkheden en hebben al groepen cliënten in gedachten bij wie zij dit kunnen toepassen. Bij mensen met sociale angst bijvoorbeeld of met een psychose. Ingrid (GZ-psycholoog): ‘Dit past ook heel mooi in de korte trajecten van Bas’.

Het werkt

Uit onderzoek bleek dat deze behandeling heel goed helpt bij mensen met psychose. Na de VR-behandeling hadden mensen veel minder last van achterdocht en angst in sociale situaties in hun dagelijks leven vergeleken met mensen die geen behandeling hadden gekregen. Maar werkt het ook beter dan de gebruikelijke behandeling? Dat moet in een vervolgonderzoek blijken. De ervaring leert wel dat de behandeling sneller gaat.

Voor wie

Bas wil inzetten op veel meer technologie in de zorg. In 2020 worden behandelingen met VR mogelijk bij Bas Apeldoorn en Zevenaar, VIP Apeldoorn (vroege interventie psychose) en de poli’s van Zevenaar.