01d5b143a1.jpg

Als je lichte tot matige psychische klachten hebt

Vergoeding behandeling

De behandelingen die Bas biedt, valt onder de Generalistische Basis GGZ. De behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering. We moeten dan wel een contract hebben afgesloten met jouw zorgverzekeraar. Heb je vragen over de vergoeding van zorg in 2020? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar.

Voor vergoeding van de zorg heb je een verwijzing van de huisarts nodig.

In onderhandeling voor 2020: (neem contact op met jouw verzekeraar over de vergoeding van zorg in 2020):

Gecontracteerd/ in afronding:

 • Menzis (Anderzorg, Hema, PMA collectiviteit)
 • Zilveren Kruis (OFZ, Interpolis, FBTO, Avéro Achmea of De Friesland)
 • VGZ (IZZ, IZA, UMC zorgverzekeraar, Univé en Cares)
 • Zorg en Zekerheid, Eno (Salland en ONVZ)
 • a.s.r. (Ditzo en De Amersfoortse)

In onderhandeling:

 • Caresq (Promovendum, Besured en National Academic)
 • CZ (OHRA, Delta Lloyd)
 • DSW (Stad Holland, inTwente Zorgverzekeraar) (voor 2019 is tevens nog geen overeenkomst)

Laatste wijziging: 18 maart 2020

Staat jouw zorgverzekeraar hier niet bij? Of twijfel je of jouw behandeling wordt vergoed? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar. Als je een vraag stelt aan de verzekeraar, noem dan ook altijd GGNet. Bas is namelijk onderdeel van GGNet.

Voorwaarden

Er wordt tijdens de intake een diagnose gesteld volgens het handboek DSM-V. Er zijn enkele diagnoses waarbij behandeling niet vergoed wordt. Dat geldt bijvoorbeeld voor aanpassingsstoornissen of relatieproblemen.  Na de intake kunnen wij vertellen of de behandeling vergoed wordt. 

Eigen risico

In 2020 bedraagt het wettelijk verplichte eigen risico in de zorg 385 euro. Dit kun je vrijwillig verhogen. Houdt dan ook rekening met hogere kosten. Iedereen vanaf 18 jaar heeft te maken met dit eigen risico van de zorgverzekering. Je betaalt uit jouw eigen risico wanneer je een eerste afspraak hebt met één van onze medewerkers en we jou inschrijven. Je betaalt ook uit jouw eigen risico wanneer je medicijnen gebruikt. Jouw zorgverzekeraar stuurt je de rekening. 

Ook je eerste gesprek valt onder de behandeling. Soms blijkt tijdens het eerste gesprek dat je klachten niet behandeld kunnen worden in de basis ggz of je besluit zelf om niet in behandeling te gaan. Wij brengen dan de bestede tijd in rekening bij je zorgverzekeraar. Dit bedrag (€219,78) is vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Je betaalt het verplicht eigen risico voor het jaar waarin jouw basis ggz-pakket gestart is. Het komt voor dat je pas ruim een jaar na de startdatum van jouw basis ggz-pakket een rekening ontvangt voor jouw verplicht eigen risico. Als je in de tussentijd van zorgverzekeraar bent gewisseld, kun je dus nog een rekening ontvangen van jouw oude zorgverzekeraar.

Op tijd afzeggen afspraak 

Het is belangrijk dat je jouw geplande afspraak meer dan 24 uur vantevoren afzegt. Als je een afspraak korter dan 24 uur van tevoren afzegt of je verschijnt niet op de afspraak, dan moet je toch betalen. 

Hoeveel wordt er in rekening gebracht?

Afhankelijk van de ernst van de klachten, vergoedt de zorgverzekeraar een bepaald pakket. De kosten voor het pakket kunnen verschillen per zorgverzekeraar.

Het aantal minuten houdt zowel de directe tijd in (face-to-face, telefonisch, online contact) als  indirect contact (aanmelding, rapportage, eventueel contact met betrokken hulpverleners etc.). Als je een traject ingaat, betekent dit dat het complete aantal minuten in rekening wordt gebracht, ook als je eerder zou stoppen.

 • Kort (ongeveer 300 minuten): lichte klachten die wel voldoen aan de criteria van een DSM-5 stoornis. Kosten: maximaal € 503,47 in 2020.
 • Middel (ongeveer 495 minuten): matig ernstige klachten die voldoen aan de criteria van een DSM-5 stoornis. Kosten: maximaal € 853,38 in 2020.
 • Intensief (ongeveer 750 minuten): ernstige klachten die voldoen aan de criteria van een DSM-5 stoornis. Kosten: maximaal € 1.383,65 in 2020.
 • Chronisch (ongeveer 750 minuten): langer bestaande ernstige psychische klachten die voldoen aan de criteria van een DSM-5 stoornis welke nu redelijk stabiel zijn. Kosten: maximaal € 1.330,98 in 2020.
 • Onvolledig behandeltraject (maximaal 120 minuten): als na de intake geen behandeling wordt gestart. Bijvoorbeeld omdat er geen (vergoede) diagnose volgens DSM-5 kan worden gesteld. Of als doorverwijzing nodig is. Kosten: maximaal € 219,78 in 2020.

Vragen?

Vragen over de vergoedingen en je eigen risico kan je stellen aan de zorgverzekeraar. Als je een vraag stelt aan de verzekeraar, noem dan ook altijd GGNet. Bas is namelijk onderdeel van GGNet.

Kijk op de site van Independer of Bas een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.  Je moet dan zoeken op de naam GGNet, omdat Bas onderdeel is van GGNet. 

Op de website zorgwijzer.nl vindt je meer informatie over:

• Welke verschillende zorgverzekeraars zijn er?
• Welke veranderingen zijn er in de zorg?