Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging om deze te onderdrukken of te vermijden. Op deze manier proberen we controle te krijgen over negatieve gedachten of gevoelens, maar dit heeft helaas vaak een averechts effect. Mindfulness leert mensen om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van hun gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties.

Voor wie?

Deze training is voor mensen met terugkerende of chronische depressies en angststoornissen. Heb je acute psychotische of manische verschijnselen of gebruik je teveel alcohol of drugs? Dan kun je niet meedoen aan de training.

Je kunt je naar de training laten verwijzen door jouw behandelaar of overleg met de huisarts. Na aanmelding volgt een intakegesprek op de polikliniek psychiatrie om te kijken of deelname aan de training voor jou een mogelijkheid is.

Hoe werkt het?

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie is een training in groepsverband, die bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur en één terugkombijeenkomst. Tijdens de bijeenkomsten krijgt u meer inzicht in jouw klachten. Naast technieken uit de cognitieve gedragstherapie oefen je ook met verschillende aandachtsoefeningen. Je wordt zoveel mogelijk aangemoedigd om wat je tijdens de training leert in jouw dagelijkse leven toe te passen. Bovendien is het belangrijk dat je thuis dagelijks drie kwartier besteedt aan de oefeningen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de training het risico op terugval bij mensen met terugkerende depressies met 50% vermindert. Inmiddels is duidelijk dat de training ook bij andere psychische klachten een effectieve behandeling kan zijn.

De training wordt verzorgd door professioneel opgeleide trainers, die werken als psychiater, psycholoog of sociaal psychiatrisch verpleegkundige of verpleegkundig specialist.

Wanneer en waar?

De training wordt doorlopend gegeven en start bij voldoende aanmeldingen. De locatie is Amphionstraat 3 in Doetinchem.

De training is op donderdagen van 15.00 - 17.00 uur.